TRADICIJA I MODERNIZAM CVJETNOG TRGA

Trg Petra Preradovića u Zagrebu, poznatiji kao Cvjetni trg na kojem se tradicionalno prodaje cvijeće, omiljeno je okupljalište Zagrepčana i posjetitelja iz cijelog svijeta. Ugostiteljski, trgovački i uslužni sadržaji najšarmantnijeg zagrebačkog trga u središtu pješačke zone privlače mnoštvo posjetitelja koji uživaju u njegovoj jedinstvenoj ambijentalnosti i ugođajnosti. Doima se dnevnim boravkom na otvorenome, intimističkim prostorom dobrih vibracija, mjestom za rendez vous prošlosti i sadašnjosti.

U proljeće 2011., na zapadnoj strani trga, otvoren je moderan stambenotrgovački kompleks Cvjetni. Skladno prožimanje tradicionalizma i modernizma u čvrstome zagrljaju interpolacije kompleksa Cvjetni sa spomeničkim obilježjima trga oduševili su Zagrepčane i pobudili divljenje stranaca. Sjedenje na otvorenom u pješačkoj zoni i neformalna druženja na gotovo cijeloj površini Cvjetnog trga važni su turistički aduti Zagreba.

.

.

U DUHU VREMENA

Izgradnja Cvjetnog na Trgu Petra Preradovića nastavak je obogaćivanja vrijednog kulturno-povijesnog naslijeđa Zagreba duhom novog vremena.

Kad je grad u 19. stoljeću imao dvadesetak tisuća stanovnika, Josip Siebenschein, trgovac i predsjednik Židovske općine, izgradio je 1877., na južnoj strani Cvjetnog trga, velebnu palaču po projektu arhitekta Franje Kleina. Dvadesetak godina poslije, na istočnoj strani trga, izgrađena je palača Prve hrvatske štedionice, s oktogonom koji povezuje Ilicu i Cvjetni trg.

Potkraj 19. stoljeća srušene su derutne kuće između palače Siebenschein i pravoslavne crkve Svetog Preobraženja na sjevernom dijelu trga, dograđene prema projektu glasovitog arhitekta Hermanna Bolléa. Tada je oblikovan današnji izgled trga koji će tek nakon stotinjak godina dobiti svoj puni estetski i funkcionalni smisao. Spomenik pjesniku Petru Preradoviću postavljen je na trg 1954. godine.

Doima se dnevnim boravkom na otvorenome, intimističkim prostorom dobrih vibracija, mjestom za rendez vous prošlosti i sadašnjosti.

MY WAY

Cvjetni trg je nedavno obogaćen novim sadržajima. Najnoviji je takav sadržaj restoran My Way na ulazu u Cvjetni, kojim se ispisuje nova stranica zagrebačke ugostiteljske ponude. Vrhunska internacionalna gastronomija, pomno odabrana vinska karta, ugođajnost prostora iz kojeg se pruža pogled na cijeli trg, rafinirana usluga i duh građanskog Zagreba sjedinjeni su u koncept koji odgovara najvišim europskim standardima.

Privrženost Zagrepčana ispijanju kava, običaj koji postupno prihvaćaju i inozemni posjetitelji, čak i oni skloniji drugim napitcima, mnogo je više od uživanja u kofeinskom napitku. „Hoćemo li na kavicu?“ nije samo uobičajeno pitanje, nego poziv na druženje, socijalna komponenta omiljena među Zagrepčanima do te mjere da se sjedenje na terasama produžilo izvan sezone predviđene za boravak na otvorenome. A kad se ta kavica ispija u lokalu My Way, onda gost stječe dojam da pulsira u ritmu grada, u prisnom dodiru s njegovim stanovnicima.

.